Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
Четвер, 2024-04-25, 3:26 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2014 » Липень » 29 » 8 неділя по зісланні святого духа
11:32 PM
8 неділя по зісланні святого духа

                                                   

                                       Дорогі брати і сестри!

У Євангелії ми тільки що чули цей вираз Ісуса, який завжди вражає мене: "Ви дайте їм їсти» (Лк. 9:13). Починаючи з цієї пропозиції, дозволю собі керуватися трьома словами: наслідування(слідування за Ісусом), причастя, ділення.

1 Насамперед: хто є ті котрих слід нагодувати? Відповідь можна знайти на початку розділу Євангелія: це натовп, велика юрба. Ісус у гущі народу, приймає їх, говорить з ними, переживає за них, показує їм Боже милосердя. Серед них вибирає дванадцять апостолів, щоб були з ним, і як він були занурені у конкретні ситуації світу. А люди слідують за Ним, слухають Його, тому що Ісус говорить і діє по-новому, силою автентичною і консеквентною; Хто говорить правду і діє в правді; хто дає надію що походить від Бога, Який є об’явленням обличчя Бога, що послуговується любов’ю. І народ у радості любить Бога.

Цього вечора, ми є тим натовпом з Євангелії. Крім того, намагаймося слідувати за Ісусом,щоб слухати його, увійти до спілкування з Ним у Євхаристії, щоб супроводжувати його і щоб він супроводжував нас. Запитаймо себе: в який спосіб я йду за Ісусом? Ісус каже в тиші, таємниці Євхаристії, і кожен раз нагадує нам, що слідувати за Ним, це вийти з себе і нашого життя, бути  не там, де чимось володіємо, але там де є для нього, і для інших даром.

2 Підемо далі. Звідки цей виклик Ісуса до своїх учнів,щоб вони самі дали їсти? Він походить від двох елементів: по-перше, через натовп, що слідує за Ісусом, знаходиться в пустці - далеко від населених місць - в той час, коли вже пізно. Наступне через занепокоєння учнів, які просять Ісуса щоб відправив натовп в навколишні села ,щоб знайти де переночувати і підживитись(пор. Лк 9:12). Ось рішення запропоноване учнями щодо бідного натовпу в потребі,: кожен думає про себе, відправити натовп! Скільки разів ми, християни маємо таку спокусу! Не беремо на себе потреби інших, яких відправляємо побожною фразою: "Нехай Бог вам допоможе." Рішення Ісуса іде в іншому напрямку, в напрямку, який дивує учнів: "Ви дайте їм їсти» (Лк 9:13). Але як це можливо, щоб ми нагодували натовп? У нас є тільки п'ять хлібів і дві риби; хіба підемо і накупимо їжі для всіх цих людей ". Але Ісус не знеохочується: наказує учням щоб ті розсадили людей по п'ятдесят, піднімає очі до неба, зсилає благословення, ламає хліб і дає його учням, щоб розділили його. Це момент глибокого спілкування ,натовп заспокоєний словом Господнім ,споживає тепер хліб життя. І всі наситились, - зазначає євангелист.

Сьогодні, ми громадимось навколо трапези Господньої, навколо столу євхаристійного жертвопринесення, коли Господь знову дає нам своє тіло, представляє одну жертву хреста. І коли ми прислухаємося до Його Слова,коли ми споживаємо Його Тіло і Кров, тоді він робить натовп спільнотою, в тому невідомими входимо до причастя. Євхаристія є таїнством причастя, що робить нас особистими, щоб спільно переживати ходу за ним і вірити в Нього. Тоді всі ми повинні задати собі питання  перед Богом: "Як я переживаю Євхаристію? Чи переживаю я його в анонімний спосіб чи як момент правдивого єднання з Господом, а також з багатьма братами і сестрами, які зі мною приймають участь в тій самій учті? Як виглядає наша участь Євхаристійна? ».

3 Останній елемент: звідки походить розмноження хліба? Відповідь є у скеруванні Ісуса до своїх учнів: «Ви самі дайте ...", "дайте", "поділіться". Чим діляться учні? Тим чим небагато володіють: п'ятьма хлібами і двома рибами. Але саме ці хліби і ті риби, зложені в руках Господа нагодували цілу юрбу. Саме ці учні, приголомшені недостатністю своїх ресурсів, убозтвом того, чим користуються, Допомагають в розподіленні натовпу людей і роздають хліби і риби, які, завдяки довірі, до слів Ісусовим вгамовує голод зібраних. Ця подія говорить нам, що в Церкві, і у суспільстві, ключове слово, яке ми не повинні боятися є "солідарність", то значить віддання у розпорядження Богу того, що у нас є, наших скромних здібностей, тому що завдяки діленню, завдяки дарові наше життя буде плідним, принесе свій плід. "Солідарність"- слово ,що погано бачиться цим світом.

Того вечора, знову Господь дає нам хліб, який є Його Тіло, і стає даром. Крім того, ми досвідчуємо «солідарність Бога" з людиною, солідарності, яка ніколи не перестає нас здивовувати,. Бог стає нам близьким, в жертві хреста принижує себе, йде в пітьму смерті, щоб дати нам своє життя, яка долає зло, егоїзм, смерть. Ісус також в цей вечір пропонує Себе нам в Євхаристії, ділиться з нами нашою дорогою, більше того, стає нашою поживою, яка підтримує наше життя в ті моменти, коли дорога стає важкою, коли труднощі гальмують наші кроки. У Євхаристії, Господь дозволяє нам іти Його дорогою, дорогою служіння діленням собою даром. Це не так багато, що ми маємо це не багато ким ми є, те що ділиться з іншими, стає багатством, тому що сила Божа, яка є сила любові, спускається в нашу бідність, щоб її перемінити.

Адоруючи Христа що присутній в Євхаристії, запитаймо в цей  вечір: "Чи дозволяю Йому перемінити мене? Чи дозволяю Господу, який жертвується мені ,щоб завжди приводив мною до виходу з того, що є у мені мале, щоб виходив і не боявся давати, ділитися, люблячи Його та інших? ». Ідіть за причастям ділячись. Молімось щоб учнівство в Євхаристії провадило нас завжди ,щоб слідувати за Ісусом кожного дня будучи знаряддям причастя до ділення з Ним і з нашими ближніми тим, чим ми є. Тоді насправді наше життя буде плодовитим. Амінь.

 

Використано проповідь папи Франциска 30.05.2013 р.б.

Переглядів: 650 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz