Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
Четвер, 2024-03-28, 11:28 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2014 » Листопад » 17 » АНГЕЛИ
2:27 PM
АНГЕЛИ

                                       

  Іконографія Ангелів

 Ангели -- це невидимі, безсмертні, дуже досконалі і чисті духи, що мають бистрий розум і свобідну волю. Їхнє число безмірно велике.  Слово Ангел це грецьке слово і значить --  посланець вістун. Тож Ангели - це Божі посланці , вістуни. Про їхню роль як посланців Божих є багато прикладів у Старому й Новому Завіті.

 

В основі «гармонійності» єдності ангелів лежить ієрархічний принцип, про який ідеться у книзі Діонісія Ареопагіта "Про Небесну ієрархію". З неї і прийнявся в Церкві звичай ділити всіх Ангелів на три чини, по три у кожному , тобто дев’ять ангельських чинів разом :

Серафими ,Херувими і Престоли ;

Господства , Сили і Власти;

Начала Архангели Ангели

 

Святі Ангели живуть у світі невидимому, духовному. Багато ангельських імен, ликів і чинів залишаються невідомими людям у їх земному житті і можуть бути відкриті їм тільки після їх смерті.  Шанування святих Ангелів Церкви Божої настільки ж давнє, як и сама Церква.

Давнє християнське мистецтво в вираженні ангелів трималося  особливої простоти. Прийняте тепер зображання їх у вигляді  оголених дітей або однієї лише голівки з крилами  без тіла, тоді  не було відомим.  З V ст. ангелів малюють, як правило, крилатими, з німбами, в білих туніках з клавами (клав — нашивна вертикальна  полоса, символ царської влади візантійських імператорів, в іконі – символ чистоти).  З VIII ст. вже бачимо ангелів з крилами, сяйвом і палицею, ціпки іноді закінчуються хрестами. Починаючи з XI ст. в композиціях літургійного характеру ангели представлені як диякони, що прислуговують Ісусу Христу  У вигляді ангела зображується Софія Премудрість Божа і Христос – як Ангел Великої Ради. У пізньосередньовічний період була широко поширена іконографія «Собор ангельських сил», що представляє єднання ангелів під проводом архангелів Михайла і Гавриїла для захисту Божого Престолу. В кін. XVII ст. набуває поширення образ ангела-хоронителя.

                                     Символіка зображення ангелів

Зображення ангелів із якими-небудь характерними ознаками їх ієрархічного положення-до ієрархії Діонісія Ареопагіта-древня церква зовсім не знала. Ця манера належить Візантійскому мистецтву.

Так ,наприклад,Херувимів та серафимів, звичайно, зображають у вигляді голови та шести  великих крил , бо це – безтілесні духи, що перебувають біля Господа. Деколи крила херувимів і серафимів є «багатоокими».

Інші ангели:  зображені як світлі людські постаті з умиротвореними задуманими ликами та із символічними крилами, оскільки вони є божими посланцями, які можуть з’являтись  та зникати. Три ангели, яких називають Старозавітною Трійцею, загостювали в Авраама та Сари як троє чоловіків, представляючи Господа,причому вони говорили, вживаючи однину, у них трьох був один голос(Бут. 18:1-33 Євр. 13:2)

Лики ангелів - красиві і світлі:це одна із їх знакових особливостей.

                              Символічне значення мають одяги ангелів

Так стрічка у їх волоссі: символ чистоти і святості,бо розпущене по плечах волосся символізує тілесну начистоту. Вільно розвіваються кінці цієї стрічки-слухи, що  свідчать про призначення ангелів чути волю Божу.

В руках у них жезл, як символ їх авторитету та місії уповноважених Божих післанців, і сфери-прозорі кулі, за допомогою яких ангели, не сміючи споглядати Бога, споглядають Його відображення. На них зазвичай пишеться ім'я Бога (IC XC), зображується Немовля Еммануїл або голгофський хрест. Руки ангелів можуть бути приховані під одягом :старовинний символ готовності служити божественному цареві Христу,адже царським слугам  було заборонено дотикатись їх. Одна рука, з долонею, відкритою у бік глядача,трохи піднесена: символ напоумлення і перестороги.

 

Існує незліченна безліч ангелів, про що неодноразово свідчить Святе  Писання. І хоча число Ангелів безмірне, але Архангелів тільки сім: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Салатиїл, Ієгудиїл, Варахиїл. «Я є один від семи святих ангелів», - так говорив Архангел Рафаїл праведному Товиту. Що до семи верховних архангелів,то кожен з них має свою природу і певне призначення. І, відповідно, зображати їх можуть по-різному.

 

                                                     Святий Архиcтратиг Михаїл

В одкровенні святого Іоанна Богослова, Архангел Михаїл змальовується захисником християн і переможцем дракона.  Він перший повстав проти сатани, коли цей противився Богу. Як вірний служитель Божий святий Архістратиг Михаїл  поставлений  вождем і чиноначальником над всіма святими ангелами. Тому й зображується він у войовничому вигляді, зі списом або полум'яним мечем у руці, маючи під ногами дракона, тобто духа злоби. Біла хоругва, що прикрашає верх списа його означає незмінну чистоту й непохитну вірність ангелів Царю Небесному, а хрест, яким закінчується спис, дає знати що війна з царством тьми і перемога над ним здійснюється в ім'я Хреста Христового, відбувається за допомогою терпіння, смирення і самовідданості.

                                                             Архангел Гавриїл

Друге місце в ряду Архангелів належить  Гавриїлу. Ім'я  його  означає силу Божу. Архангел Гавриїл - носій радісних вістей. Священикові Захарії він сповіщає в храмі про народження Іоанна Хрестителя, Марії в Назареті - про народження Спасителя світу. За Біблією він вважається ангелом охоронцем обраного народу. Цей же Архангел посланий був для підкріплення Спасителя в саду Гетсиманському і для сповіщення Богородиці про її успіння. Зображають його іноді з райською гілкою в руках, яка була принесена ним Божій Матері, а іноді-у правій руці з ліхтарем, усередині якого горить свічка, а в лівій - з дзеркалом з яспису. Малюють його так тому, що долі Божі бувають приховані до часу їх  виконання і  відкриваються тільки тим, котрі неухильно дивляться в дзеркало слова Божого і своєї совісті.

                                                                   Архангел Рафаїл

Святий Архангел Рафаїл, або допомога і зцілення Боже, так перекладається ім'я третього Архангела. У святому писанні є ціла книга Товита присвячена Архангелу Рафаїлу. Лікар недуг людських, зображується  тримаючи  в лівій руці посудину з лікарськими засобами, а в правій - перо для помазування ран.

                                                               Архангел Уриїл

Згідно з переказами церкви, святий архангел Уриїл був поставлений Богом охороняти Рай після гріхопадіння і вигнання Адама. Він є просвітителем темряви, невіруючих і невіглас, а саме ім'я архангела, відповідаючи його особливому служінню, означає «Вогонь Божий» або «Світло Боже».

 Він зображується з мечем у правій руці і з полум'ям -- в лівій. Як ангел світла, він просвітлює розум людей одкровенням істин.

                                                            Архангел Салафиїл

Салафиїл - ім'я якого в перекладі з арамейської мови означає Ангел Молитви, Молитва до Бога, або Молитовник Божий. На іконах його малюють зі складеними хрестоподібно одна на одну руками на грудях в  в молитовній позі.

                                                                Архангел Ієгудиїл

Архангел Іегудиїл -- хвала Божа, той, що славить Бога. Обов’язок цього Архангела  є заохочувати  до  благ вірних і захищати тих, хто трудиться на славу Божу. Тому символічно зображають Ієгудиїла із золотим вінком у  правій руці: це нагорода для кожного християнина , який працює  на славу Творця ,а в лівій руці з бичем з трьох чорних шнурків з трьома кінцями, як кара грішним за лінивство.

                                                            Архангел Варахіїл

Ім’я цього ангела означає благословення Боже. Архангелу Варахіілу відведена роль роздавача Божих благ за добрі справи. Його зображують із безліччю рожевих квітів  на  одязі та рушником із квітів як символ Божої Благодаті . 

Взято з сайту http://royal-exclusive.com.ua/ua/ikony/ikony-angeliv/

Переглядів: 1153 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz