Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
П`ятниця, 2024-04-19, 4:52 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2014 » Грудень » 3 » Проповідь на 26 неділю по Зісланні Святого Духа
9:37 PM
Проповідь на 26 неділю по Зісланні Святого Духа

(Лк. 12:16-21)

Слава Ісусу Христу! Почувши євангельську притчу про багача, якого Ісус називає безумним, дехто зі сьогоднішніх слухачів може собі сказати, що ця наука його не стосується. Високі ціни на продукти, низька зарплата, безробіття та інші наслідки складної економічної ситуації в Україні, точно не дають можливості сказати як багач: «Маєш добра багато в запасі на багато років»(Лк. 12:19). Безумовно безумство багача з біблійної притчі було в тому, що він не думав про можливість смерті. Однак у його поведінці ми бачимо також інші види безумства, які мають стати для нас призадумою, щоб не втратити небо.

Багач не бачить джерела свого добра. Він не зауважує, що гарний урожай його поля є ласкою Творця. Все що людина має є даром від Бога. Апостол Павло у Посланні до Тимотея пише: «Ми бо не принесли на світ нічого, та й винести нічого не можемо» (I Тим. 6:7). Господь дає нам життя, посилає засоби для життя, тому вважати якісь свої здобутки власним успіхом є безумством.

Ісус називає багача безумним також тому, що протягом свого життя він збирав скарби, які не є цінними в очах Божих. Дбаючи про матеріальне не думав про духовне. Багатіти у Бога – це багатіти милосердям, прощенням, співчуттям, побожністю та іншими чеснотами, які проголошує Спаситель. Коли ми уважно читаємо Біблію, то помічаємо, що сам Господь підказує де шукати багатство. Наприклад в книзі Приповідок автор неодноразово наголошує, що мудрість є найвищою цінністю людини. «Бо мудрість ліпша понад перли; ніщо дорогоцінне не зрівняється з нею» (Прип. 8: 11).

Сьогоднішнє євангельське читання наче вимагає від нас відповіді. Що є твоєю опорою у житті? Можливо і ми прагнемо мати багато грошей, щоб відчути певність. Думаємо, що з грішми віднайдемо спокій і щастя. Женемося за славою, забуваючи про вічність.

Багато було у світовій історії людей, що здобули колосальний успіх. Стали відомими і багатими. Проте не для всіх ця слава принесла щастя і спокій у душі. Постає запитання чому багато успішних людей закінчили своє життя нікчемно. Для прикладу відомі актори і співаки Вітні Хюстон, Мерлін Монро, Елвіс Преслі померли від наркотиків. Вони мали все, але не мали радості у серці і тому шукали цієї радості у наркотиках. Протилежній приклад Джона Рокфеллера, який вважається найбагатшою людиною світу за останні 1000 років. Його багатство обраховують в 340 мільярдів доларів. Зі своєї першої зарплати, коли ще не був багатим, він 10% передав на благодійність і не перестав цього робити до кінця свого життя. До 1937 рік (рік його смерті) він роздав половину свого багатства і заснував декілька благодійних фондів.

Спосіб правильного відношення до речей і до щастя в цілому нам дає Ісус Христос у Нагірній проповіді. Перше євангельське блаженство голосить: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне» (Мт. 5: 3). Блаженний – це щасливий. Вбогі духом це не ті, які нічого не мають, а ті, що розуміють свою цілковиту залежність від Господа, тому завжди покладаються на Нього. Сучасний світ каже нам навпаки. Він голосить, що щасливою є лише успішна людина, а це ще одна брехня лукавого. Всі ми чули ім’я і прізвище першого президента США Джорджа Вашингтона. Одного разу він сказав такі слова: «Неможливо правильно правити світом без Бога і Біблії». Як добре було б, якби до цих слів прислухалися сучасні світові лідери. Бог є щастям людини. Він правдивий Володар світу.

Не дозволяймо гріхові викривляти наше світобачення і шукаймо багатство, там де воно насправді є. Амінь.

 

о. Павло Заболітний

Переглядів: 1851 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz