Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
Четвер, 2024-04-25, 7:21 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2014 » Вересень » 25 » Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього
10:02 AM
Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

(Ів. 19:6-11; 13-20; 25-28; 30-35)

Слава Ісусу Христу! «Величаємо тебе життєдавче Христе і почитаємо хрест Твій Чесний, що ним ти спас нас від неволі ворожої». Дорогі у Христі брати і сестри сьогодні ми святкуємо одне з дванадцяти найбільших у році свят – Воздвиження Чесного Хреста.

Яка ж історія цього свята? А історія сягає далекого IV століття. Свято Воздвиження, можна по іншому назвати піднесення, святкуємо як пам’ять про подію віднайдення хреста Господнього у Єрусалимі. Знаємо, що Єрусалим довгий час був під владою римлян, які вірили у багатьох божків та будували їм капища. Місця де жив, перебував і страждав Ісус Христос були закинені сміттям. У IV столітті імператриця Олена, мати Константина Великого, віднайшли місце поховання Спасителя і три хрести у ньому. На той час імператриці Олені було 80 років. Порадившись з патріархом Макарієм вони вирішили визначити, який хрест є Господнім і до кожного хреста прикладали тіло покійного. Коли тіло приклали до одного з хрестів, небіжчик ожив, а всі присутні зрозуміли, що саме цей хрест є хрестом нашого Спасителя. Коли його урочисто підносили вгору всі люди багато разів співали Господи помилуй. Як пам’ять про цю подію і для прослави хреста Господнього ми святкуємо це свято.

Хрест - знак ганьби для поган. Найпринизливішою смертю, в часи Ісуса Христа, була смерть на хресті. Наш Владика приймає саме таку смерть та перемінює символ ганьби і приниження, на символ життя, відкуплення і звільнення від влади гріха та диявола.

Апостол Петро каже: «Він (Ісус) сам у своїм тілі виніс наші гріхи на дерево, щоб ми вмерши для гріхів, жили для справедливості, - ми, що його синяками зцілилися» (I Пет. 2:24). Тому тепер хрест – це символ тріумфу і перемоги життя над смертю, Бога над дияволом, добра над злом. Хрестом Ісус єднає небо зі землею, а своїми прибитими руками до хреста обіймає з любов’ю увесь світ.

Хрест це велика сила Божа. Перед ним тремтять демони. Хрест дає силу нести тягарі. Якщо ми втомилися нести наші щоденні хрести-тягарі, погляньмо на хрест Спасителя і він додасть нам сили долати труднощі. Пам’ятаймо, що боротьба проти хреста триває завжди. Його нищили колись, його хочуть знищити і сьогодні. Диявол не може заспокоїтися знаючи, що людство має таку силу і міць даровану Богом у хресті Ісуса. Не забуваймо про важливість гідного і уважного чинення знаку хреста на собі, про важливість хреста у домі, про важливість хреститися, коли проходимо повз церкву чи хрест.

Коли ми усвідомимо те, що для нас зробив Ісус на хресті, які терпіння Він переніс, то втікатимемо від гріха, будемо його сторонитися, бо наші гріхи це рани для Ісуса. Своїми гріхами ми наче знову кричимо: «Розіпни, розіпни Його».

Полюбімо хрест і розп’ятого на ньому Ісуса! Тоді відбудеться воздвиження правди та істини у наших серцях, родинах і державі. Залунає Боже слово та запанує правда між людьми. Амінь. Слава Ісусу Христу!

Підготував: о. Павло Заболітний

Переглядів: 475 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz