Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
Понеділок, 2024-04-29, 1:32 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2014 » Лютий » 2 » Проповідь на 32 неділю по Зісланню Святого Духа
5:17 PM
Проповідь на 32 неділю по Зісланню Святого Духа


Лк. 19:1-10

 

«Сьогодні на цей дім зійшло спасіння»(Лк.19:9).

Дорогі у Христі брати і сестри, сьогоднішній євангельський уривок ставить перед нами приклад життя людини, яка шукає щастя і вкінці знаходить його у Бозі. Життєва дорога митаря Закхея – це свідчення того, що ані багатство, ані влада не можуть втамувати спрагу людської душі за Богом.

Погляньмо, як покірно Закхей визнає свою гріховність, коли інші нарікають, що Христос прийшов до чоловіка грішника. Закхей готовий віддати все несправедливо зароблене, з компенсацією в четверо, бо дійшов висновку, що багатство не приносить йому щастя.

Заради присутності Христа – правдивого щастя людини, Закхей готовий принизитись. Він вилізає на дерево. Уявіть собі, що дорослий чоловік лізе і сидить на дереві. Він не йде, а біжить, щоб зустріти Того, хто здатен подарувати справжнє щастя і радість кожній людині.

Погляньмо тепер на поведінку Ісуса. Як справжній Учитель і Добрий Пастир, Ісус приймає щире каяття, заблуканої овечки – Закхея, з повною лагідністю. Спаситель не картає митаря, за його гріховне життя, а каже: «Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі»(Лк. 19:5). Син Божий не дорікає митарю за його гріхи, бо знає, що у своєму серці ця людина шукає правдивого щастя, яке може подарувати лише Бог. Ісус входить у дім грішника і дарує зцілення. Шлях спасіння Закхея йде через безмежну Божу любов.

Кожен з нас також прагне щастя і як важливо, щоб диявол не зміг обдурити нас створивши ілюзію щастя там де його насправді немає. Часто буває так, що людина збивається з правдивої дороги до вічного блаженства спокусою миттєвого задоволення.

Хтось може сказати: «А які ж конкретні дії мають бути з боку людини, щоб здобути щастя?» Христос вказує нам орієнтири правдивого щастя у своїй Нагірній проповіді, подаючи «Євангельські блаженства».

«Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні тихі, бо вони успадкують землю. Блаженні засмучені, бо будуть утішені. Блаженні голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться. Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя. Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться. Блаженні переслідувані за правду, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ви, коли вас будуть зневажати, гонити та виговорювати всяке лихо на вас, обмовляючи мене ради. Радійте й веселіться, бо нагорода ваша велика на небі». (Мт. 5: 3-12)

Той хто бачить сенс свого життя у собі, той стає нещасним. Натомість той хто бачить його у тих хто є поряд з нами, як Божих синах і дочках, а через них у Бозі, той знаходить внутрішню гармонію зі собою і правдиве щастя.

Візьмімо сьогодні собі за приклад покірність Закхея та спішімо до Господа, щоб запросити Його у своє серце, бо лише Він може подарувати нам справжню радість і щастя.

 

о. Павло Заболітний

Переглядів: 681 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz