Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Церква святого Василія Великого
і блаженного Олексія Зарицького (м.Львів)
Субота, 2024-05-04, 9:25 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
 
 
Головна » 2013 » Травень » 15 » проповідь на неділю мироносиць
2:37 PM
проповідь на неділю мироносиць

                               Проповідь на Неділю Мироносиць (Мр. 15:42-16:8)

Христос Воскрес! Дорогі у Христі брати і сестри, діти і молоде, одна з неділь після Воскресіння Господнього носить назву Неділя Мироносиць. В цю неділю ми згадуємо жінок, які йшли до гробу Ісуса, щоб намастити його тіло пахучим миром, а стали першими свідками Воскресіння Спасителя.

 Пригадаймо собі, що саме жінки були з Ісусом до кінця під час його смерті на хресті. Жінки не були апостолами Спасителя, але показали свою вірність більше за апостолів. Можливо саме тому жінки першими дізнаються від ангела про Воскресіння Ісуса. Цікаво також зауважити, що мироносиці йдуть до гробу знаючи, що там є великий камінь, якого не зможуть самі відкотити. Проте вони йдуть дорогою до Христа сподіваючись на Божу дію і можливо навіть чудо.

 Вдивляючись у образ жінок мироносиць, кожна жінка повинна бути провісником Євангелія у своїй родині. Богопосвячені жінки – монахині є духовними матерями, що своїми молитвами і служінням звершують своє покликання.

Дуже часто можемо почути таке запитання: «Чому жінка не може бути священиком?» Відповідь на це запитання потрібно основувати з самого ставлення церкви до жінки, материнства і служіння Богові. Ставлення Христової Церкви до жінки є дуже величне. Погляньмо лише як високо піднято гідність Пресвятої Богородиці, яку величаємо вище ангелів, коли кажемо: «Чеснішу від херувимі і незрівнянно славнішу від серафимів…».

В особі Марії Церква Христова прославляє материнство кожної жінки, адже саме материнство є найбільшою гідністю жінки. Це материнство може бути як фізичне, так і духовне. Марія не претендувала бути на місці апостолів, вона сповняла Божу волю у своєму житті і була Матір’ю Божого Сина.

 Іншими аргументами чому жінка не може бути священиком є сама роль священика. Священик на Божественній Літургії є іконою Христа, а святилище – це кімната Тайної Вечері. Христос був чоловік, тому і священик, як знак присутності і відображення Ісуса повинен бути чоловіком. Також, священик – це пастир, а жінка була Богом створена як помічниця для чоловіка ( «…створю йому поміч …» Бут. 2:18), і дуже часто сама потребує підтримки і ради. Врешті, сам Христос вибрав своїми апостолами чоловіків і саме їм доручив бути його служителями, коли сказав: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа»(Мт. 28:19).

Священиче служіння саме чоловіків зовсім не применшує гідності будь-якої жінки, тому що кожна людина покликана бути служителем любові, Божого милосердя і доброти у світі. Апостол Петро навчаєнас: «Ви ж - рід вибраний, царське священство, народ святий, люд, придбаний на те, щоб звістувати похвали того, хто вас покликав з темряви у дивне своє світло» (I Пт. 2:9)

 Отож ідімо і ми дорогою жінок мироносиць, які йшли до Ісуса, щоб послужити Йому. Наша з вами дорога до Христа йде через служіння ближнім і потребуючим в яких живе сам Христос. Амінь.

 Підготував: о. Павло Заболітний

Переглядів: 1302 | Додав: olehmamchuck | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz